diumenge, 22 de març del 2020

Tasques de Valencià per a les dues setmanes pròximes

Bon dia, benvolguts i benvolgudes alumnes,

Ens veiem en una situació nova de la vida que requerirà dur endavant l'aprenentatge de les matèries del curs des de casa durant una temporada que tots esperem que no siga llarga. En aquesta mena d'aprenentatge no presencial convé augmentar el grau de responsabilització personal. Per aconseguir-ho cal establir un horari setmanal de treball, especialment al llarg del matí.

Pel que fa a l'assignatura de Valencià, els dos primers blocs d'activitats que us explicaré contemplen un temps de realització de 7 hores aproximadament, equivalents a les hores de classe que tindríem les pròximes dues setmanes i mitja.

Les activitats les podreu realitzar en qualsevol moment del dia però, com he dit adés, us recomane que treballeu les matèries de l'insti al llarg de cada matí. És quan la majoria del professorat estarem connectats per ajudar a resoldre amb rapidesa les dificultats que us vagen sorgint en les tasques.

Les activitats es divideixen en 3 blocs.

Bloc 1: Veure l'obra teatral d'Àngel Guimerà en format pel·lícula, Terra Baixa, en algun moment d'aquesta setmana entre dilluns i dijous (està enllaçada al punt 3 i la podeu trobar en televisió a la carta de TV3). La idea és poder realitzar un breu control de visionat i d'opinió de l'obra el proper divendres, dia 27, a les 10 del matí per mitjà d'un formulari de Google que s'incrustarà de 10 a 11 hores en aquest mateix portafoli a fi que el contesteu. Serà fàcil. Una recomanació és que vos apunteu el nom dels personatges i alguna característica moral de cadascú, a més que us fixeu en la trama. Si no poguéreu fer el control a l'hora acordada, caldrà que contesteu unes preguntes i me les envieu per mail. Seran publicades al blog. Serà una de les tres activitats de l'apartat de Literatura que farem aquesta avaluació. Espere que totes i tots pugueu acudir a la cita.

Bloc 2: Veure els dos videotutorials de l'oració simple i composta, si és que us fa falta, per a començar a tractar la coordinació i la subodinació en Valencià, O si no, al punt 0 de més avall hi ha l'enllaç als quadres de sintaxi molt aclaridors. Sabem que en castellà l'heu vista i us pot ajudar molt. Tal com us vaig dir, començarem la 3a avaluació per la sintaxi. La classificació, els connectors i alguns models d'oracions estan a la pàgina 74-75 del dossier. Llegiu-les amb atenció i passeu a fer només l'exercici 1 de les fitxes que estan en les pàgines 76, 77 i 78. El dilluns 30 de març apareixeran en aquest blog les solucions d'aquests exercicis perquè les comproveu i un full més amb nous exercicis de sintaxi i les correccions. L'apartat de sintaxi el podeu anar fent aquestes dues setmanes pròximes. Podeu utilitzar l'espai de comentaris d'aquesta entrada del blog per fer les consultes que considereu. Ací mateix us contestaré.

Bloc 3: Per al període de vacances de Pasqua, l'alumnat que hàgeu adquirit (supose que molt pocs) el recull de contes De foc i de sang, de Víctor Català, el podreu anar llegint. En aquest blog portafoli trobareu en dues setmanes una xicoteta guia de lectura i activitats. Per als que no l'heu pogut adquirir, els punts 4 i 5 de baix enllacen a dos contes de l'autora que podreu llegir en línia o a l'e-book. També us presentaré alguna activitat de lectura sobre els dos contes en dues setmanes i en aquest blog.

En resum, es tracta de veure una pel·lícula d'un clàssic teatral i contestar unes preguntes de comprensió. A més, comencem  la sintaxi de l'oració composta per tal de reconéixer-ne els tipus. Finalment, hi ha una proposta de lectura de dos contes de l'escriptora Víctor Català per a les Pasqües. Espere que estigueu bé, motivats i armats de paciència. Qualsevol problema, dubte, consulta, me'l podeu dirigir al mail verbascripta@gmail.com, però si és d'interés general, plantegeu-me'ls en l'espai de comentaris d'aquesta entrada.

- - - - -
ENLLAÇOS:

0.Quadres molt aclaridors per entendre la sintaxi de l'oració simple i composta.
1.Tutorial en vídeo de les oracions simples i compostes coordinades i juxtaposades (11.30 min)
2.Tutorial en vídeo de les oracions compostes subordinades substantives, adjectives i adverbials (12 min.)
3.Pel·lícula del drama teatral d'Àngel Guimerà: Terra Baixa (1 hora i 37 minuts)
4.Conte de Víctor Català: Honni soit qui mal y pense
5.Conte de Víctor Català en distints formats de lectura: La mare-balena
- - - -
Banc de lectures gratuïtes en català, en diversos formats de lectura a Gutenberg.org:
http://www.gutenberg.org/ebooks/14816/also/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa ací la teua aportació pública anotant el teu nom. El professor la rep per e-mail també.